WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym cieście to najbardziej tradycyjne ciasto. Jednak każdy robi je trochę po swojemu.

Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

 

  • 3szkl. mąki krupczatki
  • 1szkl. cukru do ciasta
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5kg kwaskowych jabłek (u mnie odmiany szara reneta)
  • 0,5szkl. kaszy manny
  • 0,5szkl. cukru do jabłek
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście

ETAP 1:

Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wkroić zimną margarynę i posiekać wszystko nożem aż zrobi się kruszonka. Następnie wbić żółtka i wlać śmietanę. Rękami zagnieść szybko jednolite ciasto.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną większą częścią wylepić dno dużej blaszki do pieczenia (ok. 20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z kaszą manną, cukrem i cynamonem. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto rwąc go na kawałki i układając lub zetrzeć na tarce.


Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni.

Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka tradycyjna na kruchym cieście z tartymi jabłkami