Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieścieETAP 1:
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wkroić zimną margarynę i posiekać wszystko nożem aż zrobi się kruszonka. Następnie wbić żółtka i wlać śmietanę. Rękami zagnieść szybko jednolite ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną większą częścią wylepić dno dużej blaszki do pieczenia (ok. 20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z kaszą manną, cukrem i cynamonem. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto rwąc go na kawałki i układając lub zetrzeć na tarce.
Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni.