2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Orzechowa szarlotka z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Najlepsze ciasto do popołudniowej filiżanki gorącej herbaty.Proste w przygotowaniu a smakuje wybornie!

Orzechowa szarlotka z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowa szarlotka z bezą

 

 

  • Nadzienie:
  • 800 ml jabłkowego musu
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta cynamonu

 

  • Beza:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

 

  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa szarlotka z bezą
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym,dodać żółtka, masło i śmietanę oraz zmielone orzechy laskowe i mieszadłem do ciasta kruchego rozdrobnić składniki tak aby się połączyły, na koniec szybko zagnieść ręką.Większą połową ciasta wylepić dno standardowej blaszki 32/33 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Mus jabłkowy wymieszać z budyniem śmietankowym-sypkim i szczyptą cynamonu.Wyłożyć na kruche ciasto. Beza: Białka ubić na sztywna pianę, dodając w trakcie miksowania puder i budyń.Tak przygotowaną pianę wylać na jabłkowy mus.Resztę ciasta rozdrobnić w palcach posypać po wierzchu ciasta.Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Orzechowa szarlotka z bezą
ciastem kruchym z orzechami wylepiamy spód blaszki
Orzechowa szarlotka z bezą
wylewamy jabłkowy mus wymieszany z budyniem
Orzechowa szarlotka z bezą
na mus wylewamy sztywną pianę z białek gładzimy
Orzechowa szarlotka z bezą
na wierzch kładziemy resztę kruchego ciasta pieczemy