mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

SUPERPRZEPIS

Szarlotka z bezą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Szarlotka z bezą, czyli jabłkowa uczta na kruchym spodzie. Polecam - jest pyszna, na ciepło smakuje najlepiej.

Szarlotka z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z bezą

 

  • ciasto kruche:

 

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 250 gram masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezą
Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję masło które kroję nożem, żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiam jak najkrócej ręką. Odstawiam do lodówki żeby się schłodziło, na około godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem, i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni, na 10 minut.

Ciasto ma się dopiec i zarumienić.

Beza: Białka wlewam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się świecąca. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżka.

Jabłka obieram, wydrążam i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dolewam wody, dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały. Jabłka mają się delikatnie przesmażyć. Mają zostać kawałki jabłek, a nie papka. Nie dodaję do nich cukru bo beza jest słodka. Dosypuję cynamon jak ostygną.

Na ostudzone ciasto wykładam zimne jabłka, na to ubita piana z białek, i wstawiam do piekarnika początkowa temp 150 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 70-100 i suszę bezę około 1,5 godziny.
Szarlotka z bezą
Ciasto kruche zagniecione wyłożone w formie
Szarlotka z bezą
Ciasto kruche upieczone stygnie przed nałożeniem jabłek
Szarlotka z bezą
Jabłka obrane pokrojone podsmażone z cynamonem
Szarlotka z bezą
Piana z biłek ubita z cukrem na sztywno wyłozona