WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym cieście z samych żółtek, z musem jabłkowym domowej roboty wymieszanym z dżemem brzoskwiniowym.

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym

 

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 300g zimnego masła
  • Odrobina zimnej wody
  • 1 litrowy słoik misu jabłkowego
  • 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Dodać żółtka i pokrojone na kawałki zimne masło. Zagnieść ciasto. Gdyby nie chciało się kleić dolać trochę zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i ułożyć w dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i posypać bułką tartą.

Mus jabłkowy wymieszać z dżemem i kisielem. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Szarlotkę piec jeszcze około godziny w 180 stopniach.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Wierzch szarlotki posypany startym ciastem
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Mus jabłkowy wymieszany z dżemem rozłożony na cieście
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Jedna część ciasta rozwałkowana i ułożona w blaszce