Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Drożdżówki z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

Drożdżówki z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkiem

I

Drożdżówki z jabłkiem
Przygotowanie wszystkich składników to wyrobienia ciasta drożdżowego.

1. Drożdże kruszę, przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę mąki i 200 g lekko podgrzanego mleka. Rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, sól cukier, wbijam dwa jajka, wlewam pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
3. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.

II

Drożdżówki z jabłkiem
rozwałkowanie ciasta , nacinanie w trójkąty.

4. Po tym czasie ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt koła. Dzielę ostrym nożem na trójkąty. Każdy trójkąt nacinam po środku w trzech miejscach nie dochodząc do krawędzi.

III

Drożdżówki z jabłkiem
przygotowanie jabłek, obieramy kroimy, ciasto posypujemy cynamonem i cukrem, układamy jabłka.

5. Na brzegu każdego trójkąta układam obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posypuję cukrem oraz cynamonem.

IV

Drożdżówki z jabłkiem
zwijanie ciasta w celu zakrycia jabłek.

6. Wyższy koniec trójkąta zwijam tak aby przykryć jabłka.
7. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 15 minut w rozgrzany piekarniku w 180 °C.

V

Drożdżówki z jabłkiem

8. Gotowe.
9. Smacznego.