Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Seromakowiec z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piekę akurat to ciasto przy każdej większej okazji. Mam tu na myśli urodziny czy imieniny. Znika w mgnieniu oka. Tym co przemawia za tym wypiekiem jest z jednej strony jego prostota, jak i efektywność.

Seromakowiec z galaretką

Składniki:

Seromakowiec z galaretką

na ciasto kruche

na masę serową

  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g budyniu waniliowego
  • 3 jajka

na masę makową

  • 500 g zmielonego maku
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 200 g miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g zmielonych orzechów
  • 3 białka

na galaretkę

  • 500 ml wrzącej wody
  • 200 g galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Seromakowiec z galaretką
Ciasto kruche:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.

Masa serowa:

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy. Miksujemy. Dodajemy zmielony ser. Miksujemy. Dodajemy budyń. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej.

Masa makowa:

Mleko zagotowujemy z miodem. Zalewamy mlekiem mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Przez 15 minut. Odsączymy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej.

Ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Na cieście układamy masę makową. Na masie makowej układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Galaretka:

We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretką ozdabiamy wierzch ciasta.