Sposób przygotowania:
Seromakowiec z galaretką
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Masa serowa:
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy. Miksujemy. Dodajemy zmielony ser. Miksujemy. Dodajemy budyń. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej.
Masa makowa:
Mleko zagotowujemy z miodem. Zalewamy mlekiem mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Przez 15 minut. Odsączymy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej.
Ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Na cieście układamy masę makową. Na masie makowej układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Galaretka:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretką ozdabiamy wierzch ciasta.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Masa serowa:
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy. Miksujemy. Dodajemy zmielony ser. Miksujemy. Dodajemy budyń. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej.
Masa makowa:
Mleko zagotowujemy z miodem. Zalewamy mlekiem mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Przez 15 minut. Odsączymy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej.
Ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Na cieście układamy masę makową. Na masie makowej układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Galaretka:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretką ozdabiamy wierzch ciasta.
ciasteczka