SUPERPRZEPIS

Szarlotka z korzenną kruszonką

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Szarlotka z korzenną kruszonką

Szarlotka dobra jest każdą porą, ale najbardziej kojarzy mi się z jesienią, kiedy to dojrzewają jabłka w moim ogrodzie...

Składniki:

Szarlotka z korzenną kruszonką

Ciasto:

  • 150 g palmy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Kruszonka:

  • 100 g palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Szarlotka z korzenną kruszonką

Etap 1

Szarlotka z korzenną kruszonką
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniecione.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść.

Etap 2

Szarlotka z korzenną kruszonką
Rozłożone w foremce ciasto posypane kaszą manną.

Ciasto rozłożyć na dnie dużej foremki (ok. 25 x 36 cm). Na cieście rozsypać kaszę manną.

Etap 3

Szarlotka z korzenną kruszonką
Świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny.

Z cytryny wycisnąć sok.

Etap 4

Szarlotka z korzenną kruszonką
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem z cytryny, dosłodzić do smaku cukrem.

Etap 5

Szarlotka z korzenną kruszonką

Z jabłek odcisnąć nadmiar soku, rozłożyć je na cieście.

Etap 6

Szarlotka z korzenną kruszonką

Białka jaj ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać do nich cukier i cały czas ubijać. Ubijać tak długo, aż cały cukier się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i błyszcząca. Pianę rozłożyć na jabłkach.

Etap 7

Szarlotka z korzenną kruszonką

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.

Etap 8

Szarlotka z korzenną kruszonką

Kruszonkę rozsypać na pianie z białek.

Etap 9

Szarlotka z korzenną kruszonką

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

szarlotka