Sposób przygotowania:
Szarlotka z miechunką
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszy6stko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
zbysiowa
SylaUla