Sposób przygotowania:
Szarlotka z kruszonkąPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać startą margarynę na grubych oczkach tarki, żółtka,szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka umyć i obrać. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem oraz kaszą manną.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 1 część rozwałkowanego ciasta. Ułożyć na nim starte jabłka.
Pieczenie ciasta:
Na warstwę jabłek zetrzeć lub rozkruszyć w palcach drugą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok.50-60 min.
Etap końcowy:
Upieczone ciasto wyciągamy ostrożnie z blaszki. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla
Agnieszka Rec