Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szarlotka z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mam mnóstwo przepisów na szarlotkę . Dziś dzielę się kolejnym sprawdzonym przepisem na to uniwersalne klasyczne ciasto.

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

Szarlotka z kruszonką

na ciasto:

Na nadzienie:

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać startą margarynę na grubych oczkach tarki, żółtka,szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części.

Przygotowanie nadzienia:

Szarlotka z kruszonką
Na rozwałkować ciasto ułożyć starte jabłka

Jabłka umyć i obrać. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem oraz kaszą manną.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 1 część rozwałkowanego ciasta. Ułożyć na nim starte jabłka.

Pieczenie ciasta:

Szarlotka z kruszonką
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Na warstwę jabłek zetrzeć lub rozkruszyć w palcach drugą część ciasta.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok.50-60 min.

Etap końcowy:

Szarlotka z kruszonką
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem

Upieczone ciasto wyciągamy ostrożnie z blaszki. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.