Sposób przygotowania:
Szarlotka z różową pianką
Ze składników na ciasto (oprócz kakao) szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do 2/3 ciasta dodajemy kakao, ponownie zagniatamy. Obie części owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do garnka ze stali nierdzewnej, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Krótko smażymy (jeśli trzeba podlewamy odrobinę wodą). Gdy jabłka zmiękną dodajemy kisiel, energicznie mieszamy i zdejmujemy z palnika (nadal mieszając) do dokładnego rozpuszczenia kisielu. Schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy gorące jabłka równo na cieście. Jasne ciasto ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie łączymy. Wykładamy na warstwę jabłek, rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni: 20 minut na opcji góra-dół, potem przełączamy na grzałkę tylko dolną.
gosiapiotrek23
MałaMi89
Bardzo dziękuję, przepis warty wypróbowania :)