Sposób przygotowania:
Szarpana wieprzowina BBQ
1. Najpierw sos:
W rondelku wymieszałam passatę, sos Worcesershire, ocet balsamiczny, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i przyprawy - sól i pieprz. Zagotowałam i natychmiast zmniejszyłam ogień do minimum i tak gotowałam, aż sos lekko zgęstniał - ok. 15 minut.
2. Mięso oczyściłam z widocznego tłuszczu (mój 2-kilogramowy kawałek miał pół kilograma skóry i tłuszczu), rozgrzałam duży garnek i obsmażyłam mięso ze wszystkich stron bez tłuszczu. Następnie zalałam mięso sosem, zmniejszyłam ogień i dusiłam pod przykryciem ok. 2 godzin i 45 minut. Można użyć wolnowaru, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy, około 8-12 godzin, ale mięso będzie jeszcze lepsze.
3. Po tym czasie wyjęłam mięso, ale sos zostawiłam w garnku. Używając dwóch widelców rozszarpałam mięso na drobne włókna, wrzuciłam je z powrotem do sosu i wymieszałam.
W rondelku wymieszałam passatę, sos Worcesershire, ocet balsamiczny, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i przyprawy - sól i pieprz. Zagotowałam i natychmiast zmniejszyłam ogień do minimum i tak gotowałam, aż sos lekko zgęstniał - ok. 15 minut.
2. Mięso oczyściłam z widocznego tłuszczu (mój 2-kilogramowy kawałek miał pół kilograma skóry i tłuszczu), rozgrzałam duży garnek i obsmażyłam mięso ze wszystkich stron bez tłuszczu. Następnie zalałam mięso sosem, zmniejszyłam ogień i dusiłam pod przykryciem ok. 2 godzin i 45 minut. Można użyć wolnowaru, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy, około 8-12 godzin, ale mięso będzie jeszcze lepsze.
3. Po tym czasie wyjęłam mięso, ale sos zostawiłam w garnku. Używając dwóch widelców rozszarpałam mięso na drobne włókna, wrzuciłam je z powrotem do sosu i wymieszałam.