haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Szarpana wieprzowina BBQ

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie bez powodu szarpane mięsa zyskują popularność. Są łatwe do zrobienia i pyszne! Moją wieprzowinę podałam na dużym pieczonym ziemniaku, ale można zawinąć ja w tortillę lub naleśnik albo podać na kanapce z chutneyem z cebuli.

Szarpana wieprzowina BBQ Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarpana wieprzowina BBQ

 

  • ok 2 kg łopatki wieprzowej
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu Worcestershire (ewentualnie sosu sojowego ciemnego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szarpana wieprzowina BBQ
1. Najpierw sos: 

W rondelku wymieszałam passatę, sos Worcesershire, ocet balsamiczny, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i przyprawy - sól i pieprz. Zagotowałam i natychmiast zmniejszyłam ogień do minimum i tak gotowałam, aż sos lekko zgęstniał - ok. 15 minut.

2. Mięso oczyściłam z widocznego tłuszczu (mój 2-kilogramowy kawałek miał pół kilograma skóry i tłuszczu), rozgrzałam duży garnek i obsmażyłam mięso ze wszystkich stron bez tłuszczu. Następnie zalałam mięso sosem, zmniejszyłam ogień i dusiłam pod przykryciem ok. 2 godzin i 45 minut. Można użyć wolnowaru, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy, około 8-12 godzin, ale mięso będzie jeszcze lepsze.

3. Po tym czasie wyjęłam mięso, ale sos zostawiłam w garnku. Używając dwóch widelców rozszarpałam mięso na drobne włókna, wrzuciłam je z powrotem do sosu i wymieszałam.
Szarpana wieprzowina BBQ
Z passaty, octu, miodu i pozostałych skladników robimy sos
Szarpana wieprzowina BBQ
Z wieprzowiny usuwamy widoczny tłuszcz i skórę.
Szarpana wieprzowina BBQ
Mięso obsmażamy bez tłuszczu ze wszystkich stron.
Szarpana wieprzowina BBQ
Do garnka wlewamy sos i dusimy niecałe trzy godziny.
Szarpana wieprzowina BBQ
Mięso rozszarpujemy widelcami.