Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1330]

Burgery wołowe ze szparagami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam domowe burgery z dużą ilością warzyw. Wśród dodatków do naszych burgerów znalazły się m.in. szparagi.

Burgery wołowe ze szparagami

Składniki:

Burgery wołowe ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Burgery wołowe ze szparagami

ETAP 1:

Burgery wołowe ze szparagami
Bułkę smarujemy sosami: czosnkowym i ketchupem z ziołami

Warzywa myjemy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w cienkie talarki. Cukinię oprószamy z obu stron solą i oregano. Cukinię i paprykę skrapiamy oliwą.

Przygotowujemy sos czosnkowy: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem, dodajemy sól, pieprz, mieszamy.

Bułki kroimy na połówki. Jedną połówkę smarujemy sosem czosnkowym, drugą zaś ketchupem z ziołami (oregano i bazylią).

ETAP 2:

Burgery wołowe ze szparagami
Kotlety grillujemy do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia

Do mięsa dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę mieloną. Formujemy dwa kotlety. Grillujemy je z obu stron do uzyskania ulubionego stopnia wymażenia. Mieso solimy i przyprawiamy pieprzem dopiero po usmażeniu.

Równolegle przygotowujemy warzywa. Cukinię, paprykę i cebulę grillujemy, zaś szparagi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.

ETAP 3:

Burgery wołowe ze szparagami
Na każdym burgerze układamy po plasterku sera

Po przewróceniu burgerów na drugą stronę, na usmażonej stronie układamy po plastrze sera.

Na ok. 2 minuty przed końcem grillowania, podpiekamy bułki w rozgrzanym piekarniku.

ETAP 4:

Burgery wołowe ze szparagami
Na spodniej części bułki układamy warzywa, a następnie kotleta z serem i kolejną porcję warzyw

Na spodniej części bułki układamy warzywa (sałatę, po 2 szparagi, cebulę, plaster pomidora, cukinię), a następnie kotleta z serem i kolejną, pozostałą porcję warzyw.

Burgera przykrywamy wierzchnią częścią bułki i spinamy wykałaczką. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

danie