Sposób przygotowania:
Burgery wołowe ze szparagamiETAP 1:
Warzywa myjemy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w cienkie talarki. Cukinię oprószamy z obu stron solą i oregano. Cukinię i paprykę skrapiamy oliwą.
Przygotowujemy sos czosnkowy: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem, dodajemy sól, pieprz, mieszamy.
Bułki kroimy na połówki. Jedną połówkę smarujemy sosem czosnkowym, drugą zaś ketchupem z ziołami (oregano i bazylią).
ETAP 2:
Do mięsa dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę mieloną. Formujemy dwa kotlety. Grillujemy je z obu stron do uzyskania ulubionego stopnia wymażenia. Mieso solimy i przyprawiamy pieprzem dopiero po usmażeniu.
Równolegle przygotowujemy warzywa. Cukinię, paprykę i cebulę grillujemy, zaś szparagi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.
ETAP 3:
Po przewróceniu burgerów na drugą stronę, na usmażonej stronie układamy po plastrze sera.
Na ok. 2 minuty przed końcem grillowania, podpiekamy bułki w rozgrzanym piekarniku.
ETAP 4:
Na spodniej części bułki układamy warzywa (sałatę, po 2 szparagi, cebulę, plaster pomidora, cukinię), a następnie kotleta z serem i kolejną, pozostałą porcję warzyw.
Burgera przykrywamy wierzchnią częścią bułki i spinamy wykałaczką. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
robaczek