Sposób przygotowania:
Szaszłyk (Niemcy)Mieso na szaszłyk osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić w kostkę jak do gulaszu. Jedną cebulę pokroić w cienkie talarki. Włożyć mięso i cebulę do miski, dodać zmiażdżony czosnek, zalać oliwą i wszystko wymieszać. Przykryć i odstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny. Paryki przekroić, oczyścić z pestek i umyć. Dużą cebulę obrać i przekroić na ćwiartki i jeszcze na pół w poprzek. Mięso z marynaty pozostawić chwilę najlepiej w sitku lub durszlaku, by oliwa obciekła trochę. Oliwę zachować. Natłuścić patyczki, nabijać na nie na przemian: cebulę, mięso, papryki. Posmarować szaszłyki oliwą z marynaty i grilować ok. 15 minut smarując od czasu do czasu oliwą. Szaszłyki posolić i popieprzyć przed podaniem.Szaszłyk smakuje dobrze z białym pieczywem i czerwonym pół lub wytrawnym winem.
Alexandra Dropinsky