Sposób przygotowania:
Szynka po bawarsku
Mięso kroimy na plastry, rozbijamy i z obu stron doprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na rozgrzanym smalcu smażymy mięso z obu stron na rumiano. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i roztarty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w półplasterki i smażymy aż będą półmiękkie.
Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.
Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.