Potrawom tradycyjnej kuchni niemieckiej, niesłusznie przyklejana jest łatka tłustych, ciężkich i nieapetycznych. W istocie dania kuchni niemieckiej są różnorodne, łączą w sobie właściwości charakterystyczne dla różnych regionów tego kraju. Dostrzegalne są także kulinarne wpływy krajów sąsiadujących z Niemcami, szczególnie Francji, Austrii i Holandii.

Na niemieckich stołach dominują różnego rodzaju kiełbasy oraz wędliny. Najpopularniejszym przysmakiem tego typu jest Weisswurste, czyli biała kiełbasa oraz Currywurst - smażona kiełbasa w sosie z curry. Kuchnia niemiecka słynie także z doskonałej jakości szynki szwarcwaldzkiej. Poza tym Niemcy chętnie jedzą wieprzowinę, wołowinę oraz drób w tym przede wszystkim gęsinę i kaczkę.

Nieodłącznym akcentem kuchni niemieckiej są zupy, które przygotowywane są z różnorodnych produktów. Niemcy uwielbiają zupę z soczewicy oraz zupę cebulową z groszkiem ptysiowym. Tradycyjnym przysmakiem Germanów jest danie jednogarnkowe, które swoją konsystencją przypomina zupę warzywną z mięsem. Zaskakującą kompozycją smakową jest hamburska zupa z węgorza, do której dodaje się jabłka, gruszki i śliwki.

Kuchnia zza Odry kusi także swoimi oryginalnymi deserami, w tym przede wszystkim ciastami, które uznawane są za jedne z najsmaczniejszych w całej Europie. Amatorzy słodkości z pewnością docenią tradycyjny placek ze śliwkami czy sernik z kruszonką. Wizytówką deserową Niemiec jest strudel z dodatkiem sera i jabłek oraz szwarcwaldzki tort wiśniowy.

Zainspiruj się smakami kuchni niemieckiej i przygotuj tradycyjną niemiecką potrawę, korzystając z naszych przepisów!  

Zdjęcie: Fototlia

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska słynie z dań mięsnych: polędwicy w śmietanie, steków wołowych i gulaszów wieprzowych. Takie potrawy świetnie pasują do słynnego w całej Europie czeskiego piwa. Oprócz wysokiej jakości trunków Czesi spopularyzowali także swój narodowy przysmak, czyli knedle. Można je zrobić w wersji okrągłych klusek albo pieczywa drożdżowego. Nadają się nie tylko na obiad, ale także na deser ‒ na słodko podaje się je z nadzieniem owocowym i twarogiem.

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa to wyrób z mięsa wieprzowego. Swój charakterystyczny jasny kolor zawdzięcza dużej ilości tłuszczów. Tradycyjną białą kiełbasę wykonuje się z boczku, łopatki i podgardla. W niektórych przepisach zalecane jest także dodanie wołowiny. Polska kiełbasa biała jest sprzedawana w stanie surowym, przed spożyciem należy ją upiec lub ugotować. Miłośnicy gotowania mogą pokusić się o przyrządzenie białej kiełbasy domowej roboty. Wyrób doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku lub samodzielne danie, np. kiełbasa pieczona.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

W sałatkach ziemniaczanych możemy wykorzystać ziemniaki smażone, gotowane tradycyjnie lub w mundurkach, parowane lub pieczone. Najlepsze do sałatek są twarde ziemniaki sałatkowe zawierające mało skrobi. Najłatwiej sprawdzić to pocierając o siebie połówki przekrojonego ziemniaka. Jeżeli wytworzy się przezroczysta woda, oznacza to, że ziemniaki będą w sałatce zwarte i jędrne.

Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka bazuje na potrawach kuchni niemieckiej, węgierskiej, czeskiej, słowackiej, włoskiej i francuskiej. Charakteryzuje się daniami sycącymi i delikatnymi w smaku, ale tłustymi i bogatymi w cukier. W Austrii chętnie jada się frankfurterki, czyli kiełbaski wiedeńskie, sznycle cielęce, knedle tyrolskie (z mięsem lub owocami), kluski ziemniaczano-serowe, filety wołowe oraz smalec ze skwarkami. Na deser zazwyczaj podaje się strudel (cisto półfrancuskie z nadzieniem), babkę, kruche ciastka, powidła śliwkowe, a także krapfen (pączki z dżemem morelowym).

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

Tradycyjne francuskie śniadanie to bagietka lub rogal, tak zwany croissant, oraz kawa, czekolada lub sok pomarańczowy. Przed obiadem podaje się przystawki np. sery, słone krakersy, paluszki. Zupy we Francji je się rzadko i nie stanowią one obowiązkowej części obiadu. Sos francuski, czyli winegret, przygotowuje się z octu balsamicznego, miodu, czosnku i musztardy. Jest on składnikiem sałatek, np. z gotowanych ziemniaków i bazylii. Na kolacje serwowane są dania na ciepło, np. małże z frytkami. Tradycyjne desery francuskie to: krem brûlée oraz tarta z owocami.

Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska

Kuchni holenderskiej wiele zawdzięcza cała Europa. To Holendrzy pierwsi sprowadzili przyprawy korzenne, nauczyli Europejczyków jeść nożem i widelcem, oni też są wynalazcami pysznych serów, ze słynną goudą na czele. W swojej narodowej kuchni bardzo cenią warzywa, z których przygotowują tylko tam znany stamppot. Serwują też mnóstwo śledzi, choć tradycyjnego obiadu nie wyobrażają sobie bez porcji mięsa. Ich wypieki pachną cynamonem i imbirem, a do ciast i deserów na stole stawiają koniak i adwokat.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Sznycel

Sznycel

Sznycel to nazwa kotleta, który przygotowywany jest z rozbijanego na cienko mięsa cielęcego, wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz z dziczyzny. Mięso panieruje się w bułce tartej, jajku i smaży na smalcu, oleju lub maśle klarowanym. Najbardziej znanym jest, podawany z plastrem cytryny, cielęcy sznycel wiedeński. Sznycel mielony to wielkopolska nazwa dla popularnego kotleta mielonego. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem grillowanych warzyw, tłuczonych ziemniaków lub jajka sadzonego.

Znaleźliśmy 57 przepisów w kategorii Kuchnia niemiecka

Szynka po bawarsku

Szynka po bawarsku

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń po bawarsku

Pieczeń po bawarsku

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Colorabi

Colorabi

junette junette

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Saska strucla serowa

Saska strucla serowa

anemon anemon
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bawarka na mocno.

Bawarka na mocno.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: