Sposób przygotowania:
Bawarska golonka
Golonkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby cała golonka była nią przykryta. Dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego a także liście laurowe. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i jeśli są to zbieramy powstałe szumowiny. Golonkę gotujemy 15 minut na małym ogniu. PO 15 minutach dorzucamy obrane i przekrojone na pół warzywa, dodajemy też kostki rosołowe. Golonkę gotujemy około 2 godzin ale czas uzależniony jest od wielkości golonki. Przestajemy gotować kiedy widelec swobodnie wchodzi i wychodzi z golonki. Golonkę studzimy. W misce w powyższych składników przygotowujemy marynatę do golonki. W wystudzonej golonce nacinamy nożem skórę, tak aby marynata mogła się ładnie przez nią przedostać. Golonkę marynujemy minimum godzinę ale najlepiej jest kiedy poleży i całą noc. Zamarynowaną golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 45 minut w 200 stopniach, ale co jakiś czas podlewamy golonkę marynatą.