Sposób przygotowania:
Niemieckie pierniczki lebkuchenETAP 1:
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawę do pierników.
Do rondelka włożyć masło i miód, podgrzewać na średnim ogniu mieszając i pilnując aby się nie zagotowało. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, mieszanka miodu i masła ma pozostać ciepła.
Ciepłą mieszankę masła i miodu połączyć z suchymi składnikami, dodać drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z porządnie wyszorowanej cytryny i krótko zmiksować. Ciasto będzie lepiące, ale nie należy dosypywać mąki.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto zgęstnieje.
Następnie lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi formować nieduże kulki, układać je na opłatkach ułożonych na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach, bo pierniczki urosną w trakcie pieczenia. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć zwilżoną w wodzie łyżką.
Foremkę z ciastkami wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce 3-5 minut do lekkiego przestygnięcia. Dopiero po tym czasie ciastka przekładać na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.
Do miseczki wsypać cukier puder, dolewać małymi porcjami gorącą wodę i ucierać łyżką. W lejącym się lukrze maczać pierniczki i układać na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru. Najlepiej jest je tak na tej kratce zostawić na kilka godzin lub na całą noc. Następnie pierniczki przełożyć do metalowej puszki na ciasteczka lub innego szczelnego pojemnika.
Ruszkosia
anemon