darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Szaszłyki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Szaszłyki drobiowe

Szaszłyki drobiowe

Składniki:

Szaszłyki drobiowe

 

  • 4 piersi z kurczaka (bez skórki),
  • 30 ml sosu sojowego,
  • łyżka cukru,
  • sok z cytryny,
  • 15 ml oleju,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • łyżka posiekanego imbiru (lub łyżeczka imbiru w proszku), -ząbek czosnku
  • 20 dag prażonych orzeszków ziemnych,
  • tacki aluminiowe paclan

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe
Mięso drobiowe opłukać, starannie osuszyć, pokroić na większe kawałki. Przyrządzić marynatę. Sos sojowy dokładnie wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i olejem. Dodać sól, pieprz, imbir i obrany, zmiażdżony czosnek. Marynatą polać mięso. Odstawić na 2 godziny. Kawałki kurczęcia wyjąć z marynaty i ułożyć na tacki aluminiowe . Piec z obu stron na ruszcie przez mniej więcej 20 minut. Przed podaniem posypać drobno posiekanymi orzeszkami.