eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam szaszłyki pieczone na grillu z drobiowej wątróbki, cebulki i jabłka. Szaszłyki posmarowałam marynatą majerankową.

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli

Składniki:

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli

szaszłyki

  • 1.2 kg drobiowych wątróbek
  • 4 cebule
  • 3 - 4 jabłka

marynata

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 duża garść majeranku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli

przygotowanie składników

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli
Z opłukanej i odsączonej wątróbki usunąć tłuszcz i błony.

Wątróbkę drobiową opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odsączyć. Usunąć z wątróbki błony i tłuszcz. Duże kawałki wątróbki włożyć do miski a małe odłożyć do innej potrawy.

przygotowanie składników cd

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli
Pokroić na kawałki obrane z łupinek cebule.

Cebule obrać z łupinek i pokroić na dość duże kawałki.

przygotowanie składników cd

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli
Opłukane i obrane jabłka pokroić na kawałki.

Jabłka opłukać i osuszyć. Obrać jabłka ze skorki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka na kawałki.

przygotowanie szaszłyków

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli
Składniki szaszłyków nadziać na szpadki i posmarować marynatą.

Na metalowe lub bambusowe szpadki nadziewać na przemian cebulę, wątróbkę i jabłko aż do wyczerpania składników. Wymieszać olej z przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Szaszłyki położyć na tacki aluminiowe i posmarować marynatą.

przygotowanie szaszłyków cd

Szaszłyki Eli z wątróbki, jabłka i cebuli

Tacki z szaszłykami położyć na grillu i piec szaszłyki ze wszystkich stron. Co jakiś czas smarować marynatą. Smacznego!