ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Szaszłyki grillowe z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szaszłyki warzywno - mięsne są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych kiełbasek z grilla. Polecam.

Szaszłyki grillowe z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki grillowe z indykiem

 

  • pół piersi z indyka
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 6-8 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu
  • przyprawa do mięsa z grilla (2-3 łyżeczki)
  • curry (1 łyżeczka)
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki grillowe z indykiem
Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Z octu, oliwy i przypraw tworzymy marynatę którą oblewamy mięso, mieszamy, i trzymamy tak w lodówce od kilku do kilkunastu godzin. Pieczarki, paprykę, cebulę kroimy na dosyć spore kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki mięsa i warzyw. Lekko solimy i pieczemy na grillu. Podajemy z sałatkami. Smacznego!
Szaszłyki grillowe z indykiem
Bazą marynaty jest oliwa z oliwek oraz ocet.
Szaszłyki grillowe z indykiem
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki odpowiedniej wielkości.
Szaszłyki grillowe z indykiem
Mięso w marynacie powinno leżakować długo, dlatego najlepie przygotować je dzień wcześniej.
Szaszłyki grillowe z indykiem
Szaszłyki układamy ciasno na tacce aluminiowej.