bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Szaszłyki Królika na białej pierzynce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szaszłyki inne niż wszystkie bo pachnace dalekimi Chinami.

Szaszłyki Królika na białej pierzynce

Składniki:

Szaszłyki Królika na białej pierzynce

 

  • 250 g mielonego mięsa - użyłam wołowiny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • olej do smażenia
  • papryka zielona
  • kilka pieczarek
  • 250 g makaronu ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki Królika na białej pierzynce
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki (oprocz papryki i pieczarek) i zrobić z nich kulki równej wielkości. Kulki obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju do zbrązowienia. Wyjąć i osączyć. Pieczarki obsmażyc na tłuszczu, posypac sola. Na patyczki do szaszlyków nakładać kulke mięsa, kawałek papryki, pieczarke, kulke, papryke, pieczarke i kulke. W miedzyczasie w woku rozgrząc troche oleju do bardzo wysokiej temperatury i wrzucic na niego makaron, ktory szybko napecznieje, Zdjac i przełozyc na talerz (makaron smażyc partiami). na makaron ulożyc szaszłyki. . Można podawać z sosem słodko-kwaśnym albo innym chińskim.