AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Szaszłyki warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wegetariańskie szaszłyki marynowane i grillowane, można podawać z sosem pomidorowym lub z sosem czosnkowym, smakują również bez dodatku sosu.

Szaszłyki warzywne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki warzywne

 

 

  • MARYNATA:
  • 5-6 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 2-3 ząbki czosnku rozgniecione
  • sól, pieprz, cukier.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki warzywne
Wszystkie warzywa myjemy, oczyszczamy paprykę, pieczarki i cebulę. Jeżeli cukinie są małe to kroimy je na grubsze plasterki, jeśli duże to na małe kawałki ( usuwając pestki ). Z patisona również usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże kroimy na połówki lub ćwiartki. Cebulki najlepsze są małe, bo wtedy można je zostawić w całości. Duże cebule kroimy na połówki lub ćwiartki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Najlepiej kroić wszystkie warzywa na mniej-więcej równe kawałki. Warzywa nabijamy na drewniane patyczki. Z podanych składników przyrządzamy marynatę, którą polewamy gotowe szaszłyki. Najlepiej żeby poleżały w marynacie co najmniej godzinę. Szaszłyki grillujemy kilkanaście minut przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Upieczone szaszłyki podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym oraz z pieczywem. SMACZNEGO :)
Szaszłyki warzywne
Potrzebne nam będą; papryki, cukinie, patison, pieczarki i cebula.
Szaszłyki warzywne
Warzywa kroimy na kawałki mniej-więcej równej wielkości, nabijamy na drewniane patyczki.
Szaszłyki warzywne
Marynujemy w marynacie zrobionej z podanych składników.