pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Szaszłyki warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szaszłyki świetnie smakujące jako dodatek do mięs z grilla lub jako samodzielna potrawa.Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu a mogą być fajnym urozmaiceniem na grilla.

Szaszłyki warzywne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki warzywne

 

  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 średnia cukinia
  • 1 bakłarzan
  • 3 żrednie cebule
  • 10-12 pieczarek
  • 10-12 małych pomidorków

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki warzywne
Warzywa dokładnie myjemy.cebulę obieramy ,z papryki usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie warzywa oprócz pomidorków ktoimy w kwadraty ( mniejwwięcej jednakowej wielkości) Przygotowujemy marynatę: Oliwę,sos sojowy i przyprawy mieszamy dokładnie razem w dużej misce. Do gotowej marynaty wrzucamy pokrojone warzywa,dokładnie mieszamy. Miskę z warzywami przykrywamy np.folią do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. PO upływie tego czasu nabijamy warzywa naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki grilujemy około 20 min przekręcając co jakiś czas.Podczas pieczenia możemy polewać szaszłyki pozostałą marynatą.
Szaszłyki warzywne
Etap 1 Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Szaszłyki warzywne
Eap 2 warzywa kroimy w jednakowej wielkości kawałki,wrzucamy do przygotowanej marynaty i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na 2-3 godz.
Szaszłyki warzywne
Etap 3 Zamarynowane warzywa nadziewamy na patyczki do szaszłyków,grillujemy.