BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szaszłyki warzywne z polędwiczkami drobiowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szaszłyki takie bardzo często robimy na grillu, dlatego gdyż razem z pysznym aromatycznym mięsem mamy też smaczne miękkie warzywa.

Szaszłyki warzywne z polędwiczkami drobiowymi

Składniki:

Szaszłyki warzywne z polędwiczkami drobiowymi

 

  • polędwiczki z kurczaka około 10 szt,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • papryka żółta 1 szt,
  • pieczarki kilka szt,
  • cebula czerwona 2 szt,
  • sól, pieprz do smaku,
  • oliwa 5 łyżek,
  • zioła prowansalskie 1 -2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • przyprawa do grilla klasyczna 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Szaszłyki warzywne z polędwiczkami drobiowymi
Polędwiczki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w większe kawałki.

Polędwiczki marynujemy w oliwie, soli, czarnym pieprzu, przyprawie klasycznej do grilla, w ziołach prowansalskich i granulowanym czosnku przez 2 -3 godziny.

Warzywa myjemy i osuszamy.

Papryki oczyszczamy z nasion płuczemy, osuszamy i kroimy w duże kawałki, cebulę czerwoną obieramy, kroimy w plasterki.

Pieczarki oczyszczamy.

Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki.

Szaszłyki przed grillowaniem posypujemy jeszcze ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Układamy na tacce do grilla.

Grillujemy na rozgrzanym ruszcie grilla obracając co jakiś czas.

Szaszłyki można też grillować na patelni grillowej.