Sposób przygotowania:
Szaszłyki z papryką, boczkiem i suszonymi śliwkami
1. Z papryki czerwonej usuwam gniazda nasienne. Warzywo kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i kroję na ćwiartki. Ogórek obieram i kroję w grubsze plasterki.
2. Śliwki suszone zawijam w plastry boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę czerwoną, śliwki zawinięte w boczek, cebule oraz ogórka. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję około 20 minut, od czas do czasu obracając szaszłyki.
Podaję z ulubionym sosem.
2. Śliwki suszone zawijam w plastry boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę czerwoną, śliwki zawinięte w boczek, cebule oraz ogórka. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję około 20 minut, od czas do czasu obracając szaszłyki.
Podaję z ulubionym sosem.
basiamig