Sposób przygotowania:
Szaszłyki wegetariańskie z salsą
Cukinie i papryki oczyścić, umyć, osuszyć. Cukinie pokroić w dość grube plastry, paprykę na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, opłukać, podzielić na cżąstki. Pomidory umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, opłukać. Przygotowane składniki naprzemiennie nadziewać na patyczki do szaszłyków. Skropić 3-4 łyżkami oliwy. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Szaszłyki ułożyć na patelni grillowej i smażyć około 12minut często obracając. Papryczkę chilli umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, strąk drobno posiekać. Ocet wymieszać z resztą oliwy i chilli. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do octu. Zmiksować blenderem. Przyprawić na ostro solą, pieprzem cayenne i chilli w proszku. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli. Dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Szaszłyki ułożyć na półmisku. Obok podać salsę i dip czosnkowy.