bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

szaszłyki wołowe marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

szaszłyki o ziołowym posmaku

szaszłyki wołowe marynowane

Składniki:

szaszłyki wołowe marynowane

 

  • porcja na 4 osoby :

 

  • około 40 - 45 dag rostbefu
  • 50 dag małych ziemniaczków (najlepsze są młode)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

  • marynata :
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 2 płaskie łyżeczki majeranku i suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

 

Sposób przygotowania:

szaszłyki wołowe marynowane
W miseczce wymieszać tymianek , majeranek , zmiażdżony czosnek , pieprz i połowę soli . Mięso okroić z tłuszczu i pokroić w kostkę (na 12 kostek) . Pokrojone mięso otoczyć dokładnie w przyprawach , przykryć folią i odstawić na 2 godziny do lodówki (lub w chłodne miejsce) .
Ziemniaki obrać i ugotować na półmiękko . Cukinie i papryki pokroić na 12 kawałków . Ziemniaki wymieszać z papryką , cukinią , resztą soli i oliwą i odstawić na pół godziny .
Na szpikulce lub wykałaczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso , cukinię ziemniaki i paprykę . Szaszłyki owinąć gałązkami świeżego tymianku .