Sposób przygotowania:
szaszłyki wołowe marynowane
W miseczce wymieszać tymianek , majeranek , zmiażdżony czosnek , pieprz i połowę soli . Mięso okroić z tłuszczu i pokroić w kostkę (na 12 kostek) . Pokrojone mięso otoczyć dokładnie w przyprawach , przykryć folią i odstawić na 2 godziny do lodówki (lub w chłodne miejsce) .
Ziemniaki obrać i ugotować na półmiękko . Cukinie i papryki pokroić na 12 kawałków . Ziemniaki wymieszać z papryką , cukinią , resztą soli i oliwą i odstawić na pół godziny .
Na szpikulce lub wykałaczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso , cukinię ziemniaki i paprykę . Szaszłyki owinąć gałązkami świeżego tymianku .
Ziemniaki obrać i ugotować na półmiękko . Cukinie i papryki pokroić na 12 kawałków . Ziemniaki wymieszać z papryką , cukinią , resztą soli i oliwą i odstawić na pół godziny .
Na szpikulce lub wykałaczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso , cukinię ziemniaki i paprykę . Szaszłyki owinąć gałązkami świeżego tymianku .
bernika