marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szaszłyki z kabanosów jalapeno i sera żółtego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sezon grillowy pod chmurką robiony jest jak pogoda dopisuje, a co za tym idzie apetyt na przeróżne dania od sałatek do mięs z grilla.

Szaszłyki z kabanosów jalapeno i sera żółtego

Składniki:

Szaszłyki z kabanosów jalapeno i sera żółtego

  • 1 kg.kabanosów wieprzowych,
  • 35 dag.sera żółtego z dziurami,
  • 3 papryczki jalapeno,
  • przyprawa do grilla "Kamis",
  • jajko,
  • sezam biały do obtaczania,
  • tacki aluminiowe na grill,
  • szpadki lub patyki do nadziewania,
  • węgiel drzewny na rozpałkę.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kabanosów jalapeno i sera żółtego
Kabanosy,pokroić na kawałki,papryczki ostre przekroić na pół, oczyścić z nasion i ogonków oraz opłukać I strzepnąć z nich wodę. Ser żółty w kostce pokroić na mniejsze kawałki oraz obtoczyć w jaju i sezamie. Wszystko to nadziewać na szpikulce lub długie drewniane patyki, które przedtem zanurzyć we wrzątku, co zapobiega ich spaleniu. Szaszłyki ułożyć na tackach aluminiowych i posypać przyprawą do grilla. Samego grilla rozpalić na pół godziny przed opiekaniem, używając węgla drzewnego. Potem ułożyć tacki ze szaszłykami na ruszcie i opiekać przez 20 min. przewracając je szczypcami na drugą stronę. Gdy się dobrze składniki przypieczą, przełożyć je szczypcami na talerz oraz kłaść następnie potrawy. Spożywać danie z sałatkami i sosami do griilowych potraw.