Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Szybkie przekąski z grilla

Szaszłyki z kiełbasą i ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

smaczna kolacja na szybko albo ciekawa przekąska

Szaszłyki z kiełbasą i ananasem

Składniki:

Szaszłyki z kiełbasą i ananasem

 

  • ok. 50 dkg cienkiej, chudej, ale dobrze przyprawionej kiełbasy
  • kilka krążków ananasa z puszki
  • 2 łyżki oleju
  • ananasa + 4 łyżki śmietany + 2-3 łyżki ostrego ketchupu + trochę syropu spod ananasa + 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kiełbasą i ananasem
Kiełbasę pokroić na w miarę równej grubości krążki. Plastry ananasa osączyć, pokroić każdy na 6 kawałków. Nadziewać na szpadki szaszłykowe na przemian. Na dużej patelni rozgrzać olej, ułożyć szaszłyki, smażyć do zrumienienia obracając aby przysmażyły się ze wszystkich stron. Można też upiec je w piekarniku albo na grillu. Sos: majonez wymieszać ze śmietaną, ketchupem, papryką, dodać posiekane drobno kawałki ananasa i ew. rozrzedzić nieco syropem, wymieszać dokładnie. Szaszłyki podawać na gorąco. Mogą być doskonałą przystawką albo daniem na kolację. Sos podajemy w osobnym naczyniu.

Tagi:

sosy kielbasa