góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Szaszłyki z kurczaka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Trochę inna wersja szaszłyków z piersi kurczaka.

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 20 dkg pieczarek
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe kubki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka
Piersi pokroić w kostkę, podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z jogurtem zmieszanym z curry i czosnkiem, drugą zaś zmieszać z papryką i czosnkiem. Pozostawić na 1/2 godziny.
Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, pieczarki jeśli małe, w całości, a duże przekroić na pół.
Na szpadki nabijamy kolejno: paprykę, mięso w curry, cebulę, mięso w papryce, pieczarkę, paprykę. Powtarzać kilka razy, kończąc papryką.
Szaszłyki podsmażyć na złoty kolor na patelni, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.10 minut.