Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowany kurczak z pomidorowym masłem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Pyszny, soczysty, śródziemnomorski kurczak w towarzystwie aromatycznego masła pomidorowego to hit ostatniego grillowania, polecam i Wam.

Grillowany kurczak z pomidorowym masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany kurczak z pomidorowym masłem

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Masło pomidorowe:
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki pomidorów krojonych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak z pomidorowym masłem
Filety myjemy, osuszamy. Każdy oprószamy sola i pieprzem. Przekładamy do miski – dodajemy oliwę, posiekaną szałwię i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. Kurczaka marynujemy minimum 2 godziny najlepiej przez całą noc.

Masło przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane drobno oregano, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy wszystko na jednolita masę. Masło doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Masło wykładamy na folie spożywczą zwijamy w cukiereczka i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Grilla rozgrzewamy i grillujemy na nim zamarynowanego kurczaka po 7-10 minut z każdej strony. Gotowego kurczaka przekładamy na talerz. Masło kroimy w plasterki i układamy na każdym kawałku mięsa, serwujemy od razu z grillowanym pieczywem lub ziemniakami, smacznego.
Grillowany kurczak z pomidorowym masłem
Kurczaka marynujemy w czosnku,oliwie i szałwi
Grillowany kurczak z pomidorowym masłem
masło przekładamy do blendera razem z oregano
Grillowany kurczak z pomidorowym masłem
Dodajemy pomidory i czosnek i blendujemy na gładką masę
Grillowany kurczak z pomidorowym masłem
Masę przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierka, chłodzimy w lodówce około godziny

Tagi:

grill kurczak