Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Szaszłyki z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szaszłyki te można traktować na równi z mięsnymi. Podawać z frytkami albo z krokietami ziemniaczanymi.

Szaszłyki z pieczarek

Składniki:

Szaszłyki z pieczarek

 

  • 40 dag pieczarek,
  • 12 dag słoniny,
  • 20 dag cebuli,
  • 6 dag oleju,
  • sól, pieprz,
  • zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z pieczarek
Pieczarki umyć, przyciąć trzony (wykorzystamy je do innych potraw) równo z kapeluszami. Kapelusze bardzo grube można przekrajać na 2 części. Cebulę pokrajać w równej grubości krążki. Słoninę — w cienkie płaty wielkości mniej więcej pieczarek. Nabijać pieczarki na szpadki, przekładając je krążkami cebuli i plasterkami słoniny. Na kilka minut przed podaniem rozgrzać na patelni olej. Układać szaszłyki na rozgrzanym na patelni tłuszczu, usmażyć obracając na wszystkie strony. Po ułożeniu na półmisku posypać solą, pieprzem i drobno posiekaną zieloną pietruszką. Szaszłyki można ułożyć na skośnie pokrajanych, cienkich kromkach bułki i listku sałaty, skropić tłuszczem pozostałym na patelni.