darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Szaszłyki z sosem serowo-orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Szaszłyki z sosem serowo-orzechowym

Szaszłyki z sosem serowo-orzechowym

Składniki:

Szaszłyki z sosem serowo-orzechowym

 

  • 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • cebula
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • garść rodzynek
  • natka
  • sól
  • pieprz
  • Sos
  • 250 g sera
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • ząbek czosnku
  • 10 orzechów włoskich
  • aluminiowe tacki do grilla Paclan

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z sosem serowo-orzechowym
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju, a następnie razem z rodzynkami, jajkiem i kilkoma listkami posiekanej natki wymieszać z mięsem. Posolić i popieprzyć do smaku. Z masy mięsnej uformować klopsiki. Obsmażyć je z każdej strony na reszcie oleju. Nadziać po dwa na szpikulce do szaszłyków i ułożyć na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu na ok. 15 minut . Na patelni rozgnieść ser i lekko podgrzewając połączyć ze śmietanką i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ewentualnie dosolić. Zestawić z ognia, dodać grubo pokrojone orzechy. Mięso ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać pozostałą natką i połówkami orzechów.