Sposób przygotowania:
Szaszłyki z sosem serowo-orzechowym
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju, a następnie razem z rodzynkami, jajkiem i kilkoma listkami posiekanej natki wymieszać z mięsem. Posolić i popieprzyć do smaku. Z masy mięsnej uformować klopsiki. Obsmażyć je z każdej strony na reszcie oleju. Nadziać po dwa na szpikulce do szaszłyków i ułożyć na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu na ok. 15 minut . Na patelni rozgnieść ser i lekko podgrzewając połączyć ze śmietanką i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ewentualnie dosolić. Zestawić z ognia, dodać grubo pokrojone orzechy. Mięso ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać pozostałą natką i połówkami orzechów.
Pyza