Sposób przygotowania:
Szaszłykowy zawrót głowy
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ją w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc, ale godzina wystarczy.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki jeśli są małe ale długie przecinamy na połówki. Paprykę pozbawiamy nasion i białych błonek po czym kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, które przecinamy w poprzek i dzielimy tak, by były połączone ze sobą po dwie warstwy. Ananasa odstawiamy by ociekł z zalewy, a następnie kroimy go na osiem kawałków każdy plaster.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy przygotowane składniki. Przygotowane szaszłyki przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju i grillujemy 10-15 minut co jakiś czas odwracając.
Czas grillowania zależy od wielkości kawałków.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki jeśli są małe ale długie przecinamy na połówki. Paprykę pozbawiamy nasion i białych błonek po czym kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, które przecinamy w poprzek i dzielimy tak, by były połączone ze sobą po dwie warstwy. Ananasa odstawiamy by ociekł z zalewy, a następnie kroimy go na osiem kawałków każdy plaster.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy przygotowane składniki. Przygotowane szaszłyki przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju i grillujemy 10-15 minut co jakiś czas odwracając.
Czas grillowania zależy od wielkości kawałków.
marcinka
misia5