SUPERPRZEPIS

Szaszłykowy zawrót głowy

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Szaszłykowy zawrót głowy Więcej zdjęć (5)

Pyszne aromatyczne szaszłyki. Znikają szybciej niż się je grilluje. Różne smaki tekstury sprawią, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki:

Szaszłykowy zawrót głowy

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g czerwonej papryki
  • 120 g cukinii
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 średnia cebula
  • Przyprawy do zamarynowania mięsa:
  • ostra i słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy, sól morska, łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Szaszłykowy zawrót głowy
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ją w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc, ale godzina wystarczy.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki jeśli są małe ale długie przecinamy na połówki. Paprykę pozbawiamy nasion i białych błonek po czym kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, które przecinamy w poprzek i dzielimy tak, by były połączone ze sobą po dwie warstwy. Ananasa odstawiamy by ociekł z zalewy, a następnie kroimy go na osiem kawałków każdy plaster.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy przygotowane składniki. Przygotowane szaszłyki przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju i grillujemy 10-15 minut co jakiś czas odwracając.

Czas grillowania zależy od wielkości kawałków.
Szaszłykowy zawrót głowy
Pokrojoną pierś z kurczaka posypujemy przyprawami i odstawiamy
Szaszłykowy zawrót głowy
Warzywa dokładnie myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki
Szaszłykowy zawrót głowy
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy przygotowane składniki
Szaszłykowy zawrót głowy
Grillujemy 10-15 minut co jakiś czas odwracając