joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Szczawiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo tania ale i smaczna wersja zupy szczawiowej :)

Szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Szczawiowa z jajkiem

 

  • 30 dag świeżego szczawiu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • szklanka śmietanki
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • koperek

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z jajkiem
Liście szczawiu oczyszczamy, odcinamy ogonki, następnie dokładnie płuczemy i dosyć drobno siekamy. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Do garnka wlewamy 1,5 l wody i wrzucamy do niej marchew i pietruszkę. Zagotowujemy po czym dodajemy szczaw i kostkę rosołową. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż liście się rozgotują (w trakcie gotowania można do zupy dodać liść laurowy i góra 2 ziarenka ziela angielskiego). Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę, ewentualnie możemy jeszcze zagęścić 1 łyżką mąki. Zupę rozlewamy do talerzy, do każdego wkładamy pokrojone jajko. Całość posypujemy koperkiem.