Sposób przygotowania:
Szczawiowa z leśnego szczawiuETAP 1:
Na początek przygotować szczaw narwany w lesie, przebrać go, umyć, a następnie pokroić (może być razem z łodyżkami o ile nie jest przerośnięty ponieważ przerośnięty jest nie smaczny i wyczuwa się w zupie jakby były twarde nitki). Do garnka wlać 2 litry wody dodać pokrojoną dowolnie marchew, por pokrojony drobniej, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dowolny tłuszcz.
Całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości ziemniaków, w trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy.
ETAP 2:
Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze warzywnym są już wystarczająco miękkie, dodać przygotowany szczaw i chwilkę pogotować całość na bardzo wolnym ogniu.
W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę, do salaterki przełożyć śmietanę tak pół dużego kubka wsypać cukier oraz dwadzieścia łyżek gorącego wywaru z zupy. Całość rozprowadzić do momentu, aż nie będzie grudek ze śmietany (dodając cukier do takiej śmietany sprawi to, że ona się nie zwarzy w kwaśnej zupie).
ETAP 3:
Jak już zupa chwilę się pogotowała i szczaw jest mięciutki, doprawić całość według swego smaku przyprawą uniwersalną. Następnie wlać przygotowaną wcześniej śmietanę z cukrem, szybkim ruchem łyżki zamieszać, aby śmietana się nie zwarzyła. Można lekko zagotować lecz nie ma takiej potrzeby. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
ETAP 4:
Zupa wyszła tak smaczna, że bez dolewek się nie obyło. Ugotowaną zupę podałam z jajkiem od kur zielononóżek ugotowanymi na twardo.
Polecam przed zjedzeniem dodać pieprzu naturalnego wtedy jest inny smak zupy. Jeżeli uwielbiacie szczawiową to serdecznie polecam ten przepis na szczawiową bez mięsa.