WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa szczawiowa z warzywami, jajkami, zabielana słodką śmietaną, ugotowana z dodatkiem serkow topionych.

Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 1 cebula
  • Kilka ziemniaków
  • 1 słoiczek przecieru szczawiowego
  • 1 listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Ok. 150ml słodkiej śmietanki
  • 4 jajka
  • 2 serki topione naturalne

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi

ETAP 1:

Ćwiartki z kurczaka zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Odszumować. Dodać starte na tarce marchewki, pietruszkę, selera, pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekanego pora.

Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju i dodać do garnka. Dodać koperek, majeranek i pozostałe przyprawy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać koncentrat szczawiowy i ponownie gotować ok 15 minut.

Dodać śmietanę wcześniej zahartowana. Dodać serki topione i gotować aż się rozpuszczą. Na koniec wbić do zupy jajka, lekko zamieszać i gotować aż się zetną. Przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

Podawać na gorąco.

Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi
Serki topione dodajemy pod koniec gotowania.
Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi
Przecier szczawiowy ze słoika dodajemy do zupy gdy warzywa są miękkie
Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi
Koperek, majeranek i pozostałe przyprawy dodane do zupy
Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi
Starte na tarce warzywa dodane do wywaru.
Zupa szczawiowa z jajkami i serkami topionymi
Wywar na ćwiartkach z kurczaka