Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1200]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zupę szczawiową uwielbiam za jej kwaskowaty smak.Zawsze podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.Prosta i tania w wykonaniu.

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

  • pęczek szczawiu
  • 2 - 3 szklanki bulionu z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • sól,pieprz

 

  • dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Szczaw płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie drobno kroimy.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy szczaw i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy kilka minut.Do zupy dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka obieramy ze skorupek i koimy na ćwiartki. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.