Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szczawiowa z panierowanym jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szczawiowa z jajkami to nic nowego- zmieniłam tylko sposób podania jajek do tej szczawiowej - ciekawostka dla miłośników szczawiowej

Szczawiowa z panierowanym jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczawiowa z panierowanym jajkiem

 

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek kurczaka z kostką ( wielkości pałeczki )
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • kilka listków lubczyku
  • 1/3 pęczka kopru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • szczypta kolorowego grubo mielonego pieprzu do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z panierowanym jajkiem
Obrać , umyć i przekroić na mniejsze kawałki warzywa.

W garnku o grubym dnie opiec rumieniąc na suchym dnie ( wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty).

Dołożyć kurczaka ,listki lubczyku .

Wlać maggi i zalać wodą . Gotować 45 minut. Wywar przecedzić *.

Usiekać koper. Umyć i przebrać szczaw. Usunąć ogonki. Pokroić w cienkie paseczki ( odłożyć 1/3 szczawiu i kopru).

Wrzucić paski szczawiu i koper do bulionu i gotować 5 minut.

Odłożony szczaw i koper zmiksować w malakserze z 1/3 szklanki przegotowanej wody na zieloną pastę. Dodać do zupy śmietankę i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jajka ( 2 sztuki) ugotować na twardo , ostudzić, obrać , przekroić na połówki. Jajka panierować w roztrzepanym surowym jajku i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym maśle.

Podgrzać zupę ( nie gotować).

Dodać zmiksowaną pastę ze szczawiu i kopru by zupa nabrała koloru.

Nalewać do miseczek.

W każdej umieścić po jajku ( przecięte na ćwiartki) , posypaną koprem i grubo mielonym pieprzem.



* Wyjęte z wywaru marchew, seler , pietruszkę i obrane mięso z kurczaka użyłam do zrobienia prostej sałatki na kolację .



** Uwaga przy wlewaniu śmietanki do zupy . Szczawiowa jest kwaśna i nawet słodka śmietanka nie zahartowana potrafi się ściąć co i mnie się tym razem przydarzyło ( widać na zdjęciu). Zamiast odlać zupy do kubeczka i tak mieszać ze śmietanką - chlupnęłam śmietankę prosto do garnka - no i się porobiło . Zupie to specjalnie nie zaszkodziło tyle , że mnie w oczy kole.



*** Mała uwaga - to , że zupa jest z jajkiem w skorupce specjalnie nie zmienia jej to nadal po prostu dobra szczawiowa , a namakająca panierka nie każdemu musi odpowiadać. Jednym słowem pomysł przetestowałam ale raczej zostanę przy jajku saute.
Szczawiowa z panierowanym jajkiem
Ugotować wywar na zrumienionych warzywach i kurczaku
Szczawiowa z panierowanym jajkiem
Zmiksować część usiekanego szczawiu i kopru
Szczawiowa z panierowanym jajkiem
Do wywaru z warzyw i kurczaka dodać usiekany szczaw i koper i chwilę gotować- wlać zmiksowany szczaw - doprawić
Szczawiowa z panierowanym jajkiem
Przygotować panierowane w bułce tartej jajka na twardo