maly_gg

maly_gg

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Szczawiowy chłodnik wg. Babci Reni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rzadszy niż większość chłodników, orzeźwiający, nadaje się do picia z kubka

Szczawiowy chłodnik wg. Babci Reni

Składniki:

Szczawiowy chłodnik wg. Babci Reni

 

  • 25 dag szczawiu swieżego, mrożonego lub 1 słoiczek
  • 4 jajka
  • 3 ogórki gruntow lub 1 średni szklarniowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • po 3 szt ziela angielskiego i listka laurowego
  • sól, ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Szczawiowy chłodnik wg. Babci Reni
Sczaw przebrać, opłukać, osączyć, posiekać. Zagotować 2,5 l wody z zielem, listkiem i solą. Gotować kilka minut, po czym włożyć szczaw i gotować 6-8 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe i ziele angielske, ostudzić, schłodzić. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać drobno. Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki umyć, obrać niezbyt dokładnie, żeby pozostwć część skórki, zetrzeć jak rzodkiewki. Koperek przebrać, opłukać, osączyć, posiekać drobniutko. Tak samo postąpić ze szczypiorkiem. Wszystkie składnik wymieszać z osoloną śmietaną i dodać do wywaru szczawiowego Wymieszać, doprawić octem i ewentualnie solą. Podwać w kubkach z łyżeczką. Ten chłodnik jest stosunkowo rzadkiej konsystencji, nadaje się więc do konsumpcji w w/w sposób. Poza walorami smakowymi jego zaletą jest niska kaloryczność, którą można jeszcze ograniczyć stosując śmietanę 12%, i ewent użyć mniej jaj a nieco więcej rzodkiewki, czy ogórków. Bon apetitte:-) Świetny do klasycznego polskiego obiadu: ziemniaki z mięchem lub do ziemniaków z okrasą ze skwareczek posypanych koperkiem.