Sposób przygotowania:
Szczawiowy chłodnik wg. Babci Reni
Sczaw przebrać, opłukać, osączyć, posiekać. Zagotować 2,5 l wody z zielem, listkiem i solą. Gotować kilka minut, po czym włożyć szczaw i gotować 6-8 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe i ziele angielske, ostudzić, schłodzić. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać drobno. Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki umyć, obrać niezbyt dokładnie, żeby pozostwć część skórki, zetrzeć jak rzodkiewki. Koperek przebrać, opłukać, osączyć, posiekać drobniutko. Tak samo postąpić ze szczypiorkiem. Wszystkie składnik wymieszać z osoloną śmietaną i dodać do wywaru szczawiowego Wymieszać, doprawić octem i ewentualnie solą. Podwać w kubkach z łyżeczką. Ten chłodnik jest stosunkowo rzadkiej konsystencji, nadaje się więc do konsumpcji w w/w sposób. Poza walorami smakowymi jego zaletą jest niska kaloryczność, którą można jeszcze ograniczyć stosując śmietanę 12%, i ewent użyć mniej jaj a nieco więcej rzodkiewki, czy ogórków. Bon apetitte:-) Świetny do klasycznego polskiego obiadu: ziemniaki z mięchem lub do ziemniaków z okrasą ze skwareczek posypanych koperkiem.