Sposób przygotowania:
Szczupak w pieczarkachSzczupaka opłukać, osuszyć, obłożyć kuchnię naokoło gazetami (wraz z przeciwległą ścianą). Dokładnie oskrobać z łusek (pod włos jak to się mówi) zaczynając od ogona a kończąc na ... okolicy łba. Nie trzeba go odcinać. Zwinąć gazetę z łuskami i wyrzucić. Na koniec opłukać z reszty łusek - uwaga łuski szczupaka zatykają rury, więc nie wolno ich spuścić wraz z wodą, trzeba je wszystkie wyłapać i wyrzucić do śmieci. Następnie ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż brzucha aż do dziurki - skóra szczupaka jest dość gruba i mięsista, więc ją trzeba przeciąć dość głęboko. Wnętrze ryby opróżnić, dokładnie wypłukać i pozbawić również brunatnego pęcherza przylepionego do kręgosłupa. Dokładnie opłukać. Osuszyć i szczupak jest gotowy do marynowania. Marynata: sok wyciśnięty z cytryny, przyprawa do ryb, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, posiekana natka pietruszki. Dokładnie natrzeć tym rybę na zewnątrz i w środku, owinąć szczelnie folią i odstawić do lodówki na noc. Przed pieczeniem obrać i posiekać cebulę oraz pieczarki i poddusić je na maśle z odrobiną oliwy (sól, pieprz). Szczupaka nie wyjmować z folii aluminiowej, tylko go trochę odwinąć, do środka wrzucić trochę pieczarek, resztą obłożyć szczupaka z wierzchu, zawinąć folię i piec ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić, czy ryba jest upieczona. Jeśli czczupak jest mniejszy - trzeba go trochę krócej krócej piec.
cukinia
gosiczek821
anemon