Szczupak w pieczarkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szczupaka marynowałam 1 noc a potem piekłam w folii aluminiowej, żeby nie stracił soczystość. Niebo w gębie.

Szczupak w pieczarkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szczupak w pieczarkach

 

  • 1 cały duży szczupak ok. 900 g. (mój był niepatroszony, ale może być patroszony)
  • 6 gałązek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki czerwonej przyprawy do ryb
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w pieczarkach

Szczupaka opłukać, osuszyć, obłożyć kuchnię naokoło gazetami (wraz z przeciwległą ścianą). Dokładnie oskrobać z łusek (pod włos jak to się mówi) zaczynając od ogona a kończąc na ... okolicy łba. Nie trzeba go odcinać. Zwinąć gazetę z łuskami i wyrzucić. Na koniec opłukać z reszty łusek - uwaga łuski szczupaka zatykają rury, więc nie wolno ich spuścić wraz z wodą, trzeba je wszystkie wyłapać i wyrzucić do śmieci. Następnie ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż brzucha aż do dziurki - skóra szczupaka jest dość gruba i mięsista, więc ją trzeba przeciąć dość głęboko. Wnętrze ryby opróżnić, dokładnie wypłukać i pozbawić również brunatnego pęcherza przylepionego do kręgosłupa. Dokładnie opłukać. Osuszyć i szczupak jest gotowy do marynowania. Marynata: sok wyciśnięty z cytryny, przyprawa do ryb, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, posiekana natka pietruszki. Dokładnie natrzeć tym rybę na zewnątrz i w środku, owinąć szczelnie folią i odstawić do lodówki na noc. Przed pieczeniem obrać i posiekać cebulę oraz pieczarki i poddusić je na maśle z odrobiną oliwy (sól, pieprz). Szczupaka nie wyjmować z folii aluminiowej, tylko go trochę odwinąć, do środka wrzucić trochę pieczarek, resztą obłożyć szczupaka z wierzchu, zawinąć folię i piec ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić, czy ryba jest upieczona. Jeśli czczupak jest mniejszy - trzeba go trochę krócej krócej piec.

Szczupak w pieczarkach
Po upieczeniu szczupaka dzielimy ostrym nożem na kawałki