Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szczupak w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Swego czasu często gościł na naszym stole. Dziadek z Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym

Szczupak w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczupak w sosie chrzanowym

 

  • 2 dzwonka ze szczupaka ( lub jedno duże)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony czarny do smaku
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • szczypta cukru
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 3/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w sosie chrzanowym
Oczyścić , umyć i osuszyć dzwonka szczupaka.

Naciąć dzwonko tak by dało się je rozłożyć ( trzeba usunąć kręgosłup).

Przeciąć każde dzwonko na dwa kawałki. Posolić i posypać pieprzem .

Polać sokiem z 3/4 cytryny zmieszanym z łyżką oleju ułożone w pojemniku dzwonka i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.

Wyjąć szczupaka z marynaty i osuszyć .

Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju.

Smażyć rybę na rumiano z obu stron .

W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać mąkę( 1 łyżkę )- wymieszać.

Wlać śmietankę z wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać chrzan. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .

Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 5 minut.
Szczupak w sosie chrzanowym
Z dzwonek szczupaka wyciąć kręgosłup i zamarynować filety w soku z cytryny z olejem
Szczupak w sosie chrzanowym
Przygotować prosty sos chrzanowy ze śmietanką
Szczupak w sosie chrzanowym
Filety wyjąć z marynaty -osuszyć i oprószyć mąką
Szczupak w sosie chrzanowym
Smażyć na rozgrzanym maśle z olejem na rumiano

Tagi:

tarta