Sposób przygotowania:
Szczupak w sosie chrzanowym
Oczyścić , umyć i osuszyć dzwonka szczupaka.
Naciąć dzwonko tak by dało się je rozłożyć ( trzeba usunąć kręgosłup).
Przeciąć każde dzwonko na dwa kawałki. Posolić i posypać pieprzem .
Polać sokiem z 3/4 cytryny zmieszanym z łyżką oleju ułożone w pojemniku dzwonka i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.
Wyjąć szczupaka z marynaty i osuszyć .
Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju.
Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać mąkę( 1 łyżkę )- wymieszać.
Wlać śmietankę z wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać chrzan. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 5 minut.
Naciąć dzwonko tak by dało się je rozłożyć ( trzeba usunąć kręgosłup).
Przeciąć każde dzwonko na dwa kawałki. Posolić i posypać pieprzem .
Polać sokiem z 3/4 cytryny zmieszanym z łyżką oleju ułożone w pojemniku dzwonka i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.
Wyjąć szczupaka z marynaty i osuszyć .
Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju.
Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać mąkę( 1 łyżkę )- wymieszać.
Wlać śmietankę z wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać chrzan. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 5 minut.