Sposób przygotowania:
Szczupak z sosem winnym
Szczupaka umyć i osuszyć . Przygotować marynatę z soku cytrynowego , 4 łyżek oleju , 2 łyżek pokrojonego koperku , szczypty pieprzu . Zalać rybę i odstawić na 1 godzinę . Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić rybę szczyptą . Oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju . Sos zaczynamy robić od rozpuszczenia w garnuszku 2 łyżek masła .Wsypać koper ( ja dałam ok. 4 łyżek pokrojonego i chwile smażyć mieszając . Zasypać 1 płaską łyżką mąki . Wymieszać . Wlać wino i śmietankę . Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i wlać do garnuszka . Doprawić sos do smaku szczyptą cukru i soki . Podałam z makaronem dyniowym ( Tagliatelle ) .