Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Szczupak z sosem winnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zainspirował mnie pomysł na sos na bazie szampana .Szampana nie było - było zamrożone białe wino wytrawne .

Szczupak z sosem winnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczupak z sosem winnym

 

 

Sposób przygotowania:

Szczupak z sosem winnym
Szczupaka umyć i osuszyć . Przygotować marynatę z soku cytrynowego , 4 łyżek oleju , 2 łyżek pokrojonego koperku , szczypty pieprzu . Zalać rybę i odstawić na 1 godzinę . Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić rybę szczyptą . Oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju . Sos zaczynamy robić od rozpuszczenia w garnuszku 2 łyżek masła .Wsypać koper ( ja dałam ok. 4 łyżek pokrojonego i chwile smażyć mieszając . Zasypać 1 płaską łyżką mąki . Wymieszać . Wlać wino i śmietankę . Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i wlać do garnuszka . Doprawić sos do smaku szczyptą cukru i soki . Podałam z makaronem dyniowym ( Tagliatelle ) .
Szczupak z sosem winnym
Sporządzić prostą marynatę z oleju , koperku i soku z cytryny
Szczupak z sosem winnym
Dzwonka ze szczupaka zalać marynatą i zostawić na godzinę
Szczupak z sosem winnym
Osuszone i oprószone mąką dzwonka usmażyć na rumiano
Szczupak z sosem winnym
Przygotować sos koperkowy z dodatkiem białego wytrawnego wina

Tagi:

winogrona