Sposób przygotowania:
Szczupak w sosie koperkowym 2
Szczupaka umyć , osuszyć .
Wyciąć delikatnie kręgosłupy tak by dzwonko dało się rozłożyć ale nadal było w całości ( jak rozdzieli się na pół to też się nic nie stanie) .
Posolić i posypać pieprzem .
Ułożyć w pojemniku , polać sokiem z 3/4 cytryny i łyżką oleju.
Ułożyć obok kilka zgniecionych grubych gałązek od kopru i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.
Od koperku oderwać grube gałązki i zalać wodą- postawić na małym gazie i gotować 5 minut by uzyskać koperkowy smak wody.
Gałązki wyrzucić.
Wodę przestudzić i wymieszać ze śmietanką.
Wyjąć z marynaty szczupaka i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju.
Smażyć rybę na rumiano z obu stron - najpierw kładę stroną ze skórą - potem przewracam i dosmażam .
W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek i mąkę .Smażyć 2 minuty mieszając.
Wlać śmietankę z koperkową wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 10 minut.
Podaję z ziemniakami z wody i surówką z białej części pora z jabłkiem.
Wyciąć delikatnie kręgosłupy tak by dzwonko dało się rozłożyć ale nadal było w całości ( jak rozdzieli się na pół to też się nic nie stanie) .
Posolić i posypać pieprzem .
Ułożyć w pojemniku , polać sokiem z 3/4 cytryny i łyżką oleju.
Ułożyć obok kilka zgniecionych grubych gałązek od kopru i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.
Od koperku oderwać grube gałązki i zalać wodą- postawić na małym gazie i gotować 5 minut by uzyskać koperkowy smak wody.
Gałązki wyrzucić.
Wodę przestudzić i wymieszać ze śmietanką.
Wyjąć z marynaty szczupaka i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju.
Smażyć rybę na rumiano z obu stron - najpierw kładę stroną ze skórą - potem przewracam i dosmażam .
W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek i mąkę .Smażyć 2 minuty mieszając.
Wlać śmietankę z koperkową wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 10 minut.
Podaję z ziemniakami z wody i surówką z białej części pora z jabłkiem.