Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szczupak w sosie koperkowym 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szczupak w sosie koperkowym to klasyka. Przepisy różnią się między sobą niewiele, w jednych szczupak jest z sosem, w drugich w sosie . Ponieważ taki ,, z sosem" już przedstawiałam - teraz proponuję ten drugi.

Szczupak w sosie koperkowym 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczupak w sosie koperkowym 2

 

  • 2 dzwonka ze szczupaka ( lub jedno duże)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony czarny do smaku
  • 1 łyżka mąki do sosu.
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 3/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w sosie koperkowym 2
Szczupaka umyć , osuszyć .

Wyciąć delikatnie kręgosłupy tak by dzwonko dało się rozłożyć ale nadal było w całości ( jak rozdzieli się na pół to też się nic nie stanie) .

Posolić i posypać pieprzem .

Ułożyć w pojemniku , polać sokiem z 3/4 cytryny i łyżką oleju.

Ułożyć obok kilka zgniecionych grubych gałązek od kopru i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.

Od koperku oderwać grube gałązki i zalać wodą- postawić na małym gazie i gotować 5 minut by uzyskać koperkowy smak wody.

Gałązki wyrzucić.

Wodę przestudzić i wymieszać ze śmietanką.

Wyjąć z marynaty szczupaka i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju.

Smażyć rybę na rumiano z obu stron - najpierw kładę stroną ze skórą - potem przewracam i dosmażam .

W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek i mąkę .Smażyć 2 minuty mieszając.

Wlać śmietankę z koperkową wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .

Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 10 minut.



Podaję z ziemniakami z wody i surówką z białej części pora z jabłkiem.
Szczupak w sosie koperkowym 2
Dzwonka ze szczupaka pozbawione kręgosłupów zamarynować w soku z cytryny
Szczupak w sosie koperkowym 2
Wyjętego z marynaty szczupaka dobrze osuszyć i usmażyć na maśle na rumiano
Szczupak w sosie koperkowym 2
Przygotować sos koperkowy na maśle z wywarem z kopru i śmietanką
Szczupak w sosie koperkowym 2
W gotowy sos włożyć usmażonego szczupaka i chwilę dusić

Tagi:

sosy