Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szczupak to znakomita ryba, podstawa postnego, ale i świątecznego menu dawnej polskiej kuchni. Polecam!

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree

 

Sposób przygotowania:

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree
Szczupaka marynujemy w soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Na odrobinie oleju krótko podsmażamy przygotowane warzywa, pamiętając, że będą jeszcze zapiekane w piekarniku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczupaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, nawilżamy odrobiną oleju. Nakładamy na niego pierzynkę marchewkowo- porową. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 20-25 minut. Podajemy z gruszkowym puree. Puree- selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy. Obrane ze skórki gruszki kroimy na kawałki. Dusimy na łyżce masła z odrobiną oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z pietruszką oraz selerem. Solimy, pieprzymy, dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową. Puree wykładamy na talerz nadając mu dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do ciasteczek. Podajemy ze szczupakiem. Smacznego!
Szczupak z gruszkowo-selerowym puree
Etap 1 Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora - przygotwanie pierzynki marchewkowo-porowej
Szczupak z gruszkowo-selerowym puree
Etap 2 Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora - zapiekanie ryby
Szczupak z gruszkowo-selerowym puree
Etap 3 Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora - przygotwanie puree gruszkowego

Tagi:

seler