Sposób przygotowania:
Szczupak z gruszkowo-selerowym puree
Szczupaka marynujemy w soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Na odrobinie oleju krótko podsmażamy przygotowane warzywa, pamiętając, że będą jeszcze zapiekane w piekarniku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczupaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, nawilżamy odrobiną oleju. Nakładamy na niego pierzynkę marchewkowo- porową. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 20-25 minut. Podajemy z gruszkowym puree. Puree- selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy. Obrane ze skórki gruszki kroimy na kawałki. Dusimy na łyżce masła z odrobiną oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z pietruszką oraz selerem. Solimy, pieprzymy, dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową. Puree wykładamy na talerz nadając mu dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do ciasteczek. Podajemy ze szczupakiem. Smacznego!
zbysiowa