iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

szczupak z rakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

mozna podac jako dwa dania

szczupak z rakami

Składniki:

szczupak z rakami

 

  • 70 dek fileta z szczupka lub sandacz
  • 20 raków
  • 3 kawałki zielonego koperku
  • 200ml bulionu
  • 2 łyzki pokrojonego kopru
  • 2 żółtka
  • sól ,pieprz masło
  • folia aluminiowa paclan
  • 3 łyzki tartej bułki

Sposób przygotowania:

szczupak z rakami
Raki oczyscic ugotowac w osolonej wodzie z koprem 10min Mięso z szyjek i nóżek obrac .* skurupek odłożyc.Pozostałe skrupiaki zemlec i podsazyc na masle .Zalac bulionem i gotowac jeszcze 10min..Przecedzic. 1 łyżkę masła utrzec z żółtkami ,koprem sola pieprzem doadac posiekane skrupiaki i tarta bułkeFarszem napełnic odłożone skrupiaki zalac wywarem z skrupiaków,duscic 10 min,ocedzic Filety z szczupaka osolic położyc do brytwanki wysmarowanej masłem posypac koperkiem zalac pozostałym wywarem wywarem nakryc folią paclan piec 20min w 170 stopniach . Upieczonego szczupaka położyc na talerzu ,przybrac skrupiakami i polac sosem z pieczenia ryby.

Tagi:

tarta