Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Szerbet malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szerbet to nic innego jak odmiana sorbetu zawierająca mleko. Oryginalny przepis zawierał jedynie 200 g malin, ja jednak zrobiłam go z podwójnej porcji.

Szerbet malinowy

Składniki:

Szerbet malinowy

Na ok. 1 litr

Sposób przygotowania:

Szerbet malinowy
Maliny zmiksować w blenderze, kolejno przetrzeć przez sitko, tak aby nie było pestek. Włożyć do lodówki. Cukier z miodem rozpuścić w rondlu z grubym dnem.

Mieszając, gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i energicznie ubijając trzepaczką wlać strumieniem mleko.

Przygotować drugie naczynie z lodowatą wodą, do którego szybko wstawić masę. Schłodzić. Kolejno wlać mus malinowy i zmiksować. Wlać sok z cytryny. Przelać do plastikowego pojemnika, wyrównać, zamknąć przykrywką, Wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin.

Jeśli zostawimy go na więcej godzin w zamrażalniku, wystarczy włożyć go do lodówki, aby trochę zmiękł.    

Tagi:

deser owoce lody