Sposób przygotowania:
Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami
1. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i oleju i kilka chwil ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
6. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i oleju i kilka chwil ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
6. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.