Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Szneki z glancem wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szneki z glancem rodem z Wielkopolski, znane w całej Polsce jako drożdżówka z lukrem.

Szneki z glancem wg Agiatis Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szneki z glancem wg Agiatis

 

  • Mąka pszenna - 500g plus do obsypania
  • drożdże instant - 7g
  • mleko - 200 ml
  • cukier - 130 g
  • cukier waniliowy - 16g (duża torebka)
  • masło 150g plus do wysmarowana ciasta (ok. 1,5 łyżki)
  • żółtka - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • Lukier:
  • cukier puder - 1 szklanka`
  • gorąca woda -1 łyżka

Sposób przygotowania:

Szneki z glancem wg Agiatis
Wyrabiałam ciasto w maszynce do pieczenia chleba: Wlałam mleko, następnie dodałam pokrojone w kostkę masło, następnie sól (sól dodałam jako pierwszą, aby na początku nie zetknęła się z drożdżami), mąkę, żółtka cukier, cukier waniliowy i drożdże. Włączyłam tryb ugniatania i po 1,5h ciasto gotowe do dalszej obróbki miałam. Gdy jednak nie macie maszynki: Mleko podgrzewamy. Następnie topimy masło. Mąkę wsypujemy do miski, robimy dziurkę, wlewamy do niej mleko. Dosypujemy cukier i dodajemy drożdże, następnie całość mieszamy razem, od razu dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione masło i cukier waniliowy. Ugniatamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Na stolnice rozsypujemy mąkę( aby ciasto się nie przykleiło) chwilę wyrabiamy. Rozwałkować musimy w miarę równy prostokąt, następnie smarujemy go roztopionym masłem, zwijamy w rulon i tniemy na około 1 cm plastry. Przekładamy na papier do pieczenia,możemy posmarować przygotowane szneki mlekiem (pominęłam ten etap) pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170*C przez około 20 minut. Gotowe (letnie) polewamy lukrem. Lukier: szklankę cukru pudru mieszamy z łyżką gorącej wody - gotowe;) * Ja zwinęłam rulon wzdłuż krótkiego boku - wyszły mi tycie szneki :-), następnym razem zwinę wzdłuż dłuższego, wyjdzie ich co prawda mniej, ale bardziej treściwe. Jeśli zdecydujecie się na opcję drugą wydłużacie czas pieczenia o około 5 minut;)
Szneki z glancem wg Agiatis
rozwałkować w prostokąt
Szneki z glancem wg Agiatis
posmarować stopionym masłem
Szneki z glancem wg Agiatis
zwinąc w rulon, pociąc na mniejsze plastry
Szneki z glancem wg Agiatis
szneki w przekroju

Tagi:

ciasto