KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Sznycel arabski, lekki i dietetyczny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekka, zdrowa i smaczna potrawa z mięsa wołowego podawana na liściach rukoli. Zadbaj tym daniem o swoją linię i zdrowie.

Sznycel arabski, lekki i dietetyczny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sznycel arabski, lekki i dietetyczny

 

  • 300 gramów chudego mięsa wołowego, najlepiej biała krzyżowa,
  • 1 szt. cebulki szalotki,
  • 1 szt. papryczki średnio ostrej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 pęczki cebulki bączków,
  • oliwa,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka, kminu mielonego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, lub świeżej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • rukola do dekoracji,
  • gotowy sos barbecue,

 

Sposób przygotowania:

Sznycel arabski, lekki i dietetyczny
Świeże mielone mięso łączymy z drobno posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną papryczką i grubo posiekaną dymką. Do wszystkiego dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło, dodajemy sól i pieprz i powtórnie mieszamy, jak wszystko się połączy formujemy małe sznycelki i smażymy dokładnie na jednej łyżce oliwy na patelni teflonowej. Po usmażeniu układamy na talerzu udekorowanym rukolą. SMACZNEGO.
Sznycel arabski, lekki i dietetyczny
Etap 1
Sznycel arabski, lekki i dietetyczny
Etap 2